søndag den 28. september 2008

Raw food - en introduktion

Inden jeg går i gang med at dele opskrifter og erfaringer med rå mad, følger her en kort introduktion til, hvad det vil sige at følge en kost bestående af helt uforarbejdet og uopvarmet mad.

Man kalder sig en råspiser, hvis mindst 70% af en kost (fordelt på kalorier) består af rå mad. Rå mad omfatter:

- frisk frugt
- friske rå grøntsager
- rå nødder og kerner (ikke ristede og saltede)
- tørret frugt
- koldpressede, uraffinerede olier

I forlængelse heraf supplerer mange kosten med de såkaldte 'superfoods', som omfatter rå kakao, spirulina og andre havalger, maca, gojibær m.m. Jeg vil komme ind på superfoods i et særskilt indlæg.

Det skal siges, at et lille segment af dem, som kalder sig råspisere, også vælger at inkludere rå animalske produkter som fisk og råmælk. En fremtrædende person som følger en animalsk rå livsstil er den amerikanske supermodel Carol Alt, som også har skrevet tre bøger om hendes erfaringer med at ændre sin kost, og hvordan det har påvirket hendes tilværelse i en positiv retning.

De fleste råspisere er dog veganere, herunder mig selv, og derfor vil jeg kun undtagelsesvis skrive om animalske produkter. Et omfattende udvalg af forskning indenfor kost og diverse sygdomme som kræft, diabetes, gigt og hjertekarsygdomme har vist, at indtagelsen af enhver form for animalske produkter øger risikoen for at udvikle helbredsproblemer.

Det modsatte gør sig gældende for forskning i indvirkningen af en plantebaseret kost på menneskers sundhedstilstand. Jeg er personligt aldrig stødt på en videnskabelig artikel eller studie der har vist, at indtagelsen af frugt, grønt og vegetabilske koldpressede fedtstoffer har en negativ effekt på helbredet. Såfremt dette sker, skal jeg nok tage min kost op til overvejelse!

Ingen kommentarer: